sobota 27. srpna 2011

Křehký mřížkový koláč

Konečně jsem se dostala k tomu, abych vyzkoušela novou kulatou formu z Ikea :) Nedávno byly u nás HODY, takže jsem upekla trochu sváteční a u nás oblíbený křehký mřížkový koláč. Běžně jej peču na velkém plechu-nyní jsem použila poloviční dávku a perfektně se do formy vlezla.


Recept:

30 dkg hladké mouky * 15 dkg mletého cukru * 1/2 prášku do pečiva * 15 dkg HERA nebo RAMA * 1 celé vejce * 50 ml mléka * 3 roztlučené hřebíčky * špetka ml.skořice * trocha pomletých ořechů ( místo mletých někdy dávám na těsto drobně nasekané ořechy )
Zpracujeme těsto. Asi 1/3 těsta oddělíme na mřížky. Těsto necháme cca 1/2 hodiny v chladničce a pak vyválíme nebo rukou vymačkáme do vymazané a moukou vysypané formy. Na těsto rozetřeme meruňkovou marmeládu. Poklademe mřížku a pečeme - 10 min na 200 st. a pak 20-25 min na 180 st. až koláč pěkně zezlátne.


Tyto nádherné talířky mi kdysi darovaly kolegyně k narozeninám, škoda,že mám pouze dva kusy. Nikde jsem je už nikdy neviděla.



Jana








4 komentáře:

  1. Ahoj Jani, to musela být veliká dobrota. Určitě se po něm jen zaprášilo. Talířky jsou krásné, takové jsem ještě nikde neviděla.
    Hezký večer
    Jana

    OdpovědětVymazat
  2. Jani, miluju tyhle koláče! Ten tvůj vypadá výborně. Formu má taky a peče se v ní moc hezky.
    Pohodovou neděli, zdravím Helena

    OdpovědětVymazat
  3. AHOJ JANI!!
    KOLÁČEK VYPADÁ FANTASTICKY A URČITĚ BYL VÝBORNÝ!!
    TAKÉ PEČU TYHLE MENŠÍ DÁVKY V KLULATÉ FORMĚ!!
    DĚKUJI ZA RECEPT..
    JINAK TI MUSÍM NAPSAT, ŽE SLAVÍM OBROVSKÉ ÚSPĚCHY S TVÝM CUKETOVÝM ŘEŽÁBKEM..NĚJAK CUKETY RYCHLE NAROSTLY A JE TO VELIKÁ DOBRŮTKA!!MOC DĚKUJI ZA TENTO RECEPT!!!
    KRÁSNOU NEDĚLI :O))
    TALÍŘKY JSOU KRÁSNÉ!!!!!!!!!!!!!!!
    JARKA

    OdpovědětVymazat
  4. JANIČKO, DRUHÝ RECEPTÍK OD TEBE.
    JISTĚ BUDE VÝBORNÝ.
    URČITĚ UPEČEU NÁSLEDUJÍCÍ VÍKEND. DNES UŽ JEN LENOŠÍM.
    MĚJ PŘÍJEMNÝ ZBYTEK NEDĚLE A HEZKÝ CELÝ TÝDEN.
    BOHDA

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...