úterý 16. července 2013

Naše letní No. 1 chuťovka !

Zas je tu čas, kdy chodím na zahrádce mezi zeleninovými záhony...tam utrhnu cuketku, tam cibulku, fazolové lusky, kedlubnu, česnek, hrášek....A doma v kuchyni pak rychle vytahuji pánev, olivový olej a všechnu zeleninu na drobno nakrájím a dusím...



Nezapomenu na ochucenou sůl a na závěr přidávám na drobno posekaný česnek a nať jarní cibulky (ty už jen chvilku promíchám, aby zůstala zachována jejich čerstvá chuť). Jo a zjistila jsem, že vůbec neuškodí, když výsledný efekt umocníme trochou 31% smetany :)))



Tuto zeleninovou letní směs miluji nejen já, ale i manžel a hlavně syn . Je to vděčná letní večeře, ke které můžete podávat pečivo. A kdo nevydrží být bez "masa", nechť do směsi přimíchá nakrájenou šunku :)

Apropó, když jsme u těch večeří  a nejen u nich. Přidávám recept na další naši rodinnou  chuťovku ASPIK. Už několikrát jsem sklidila s aspikem úspěch a rozdala recept. Vždy mě překvapí, kolik našich známých tuto dobrůtku ještě nezná :)


Potřebujete:
- 1 Moravanka (tu scedíme a vyjmeme feferonku)
- 5 vařených vajec
- 20 dkg šunkového salámu
- 2 majonézy v kelímku (2 x 100 ml)
- 1 masox
- želatina v sáčku (cca 20 g)

Nejdříve si všechny ingredience nakrájíme na drobné kostičky a dáme do větší mísy. Vmícháme 2 majonézy a na závěr vlijeme vychlazený uvařený masox se želatinou (ve 2 dcl vody uvaříme 1 kostku masoxu. Želatinu rozpustím v 1 dcl vody a vmíchám do mírně vychládlého masoxu - želatina nesmí vařit). Nachystáme si formu na srnčí hřbet, kterou vyložíme potravinářskou folií. Do ní nalejeme hmotu, uložíme minimálně na 1/2 dne do ledničky, pak vyklopíme, nakrájíme a podáváme - opět s pečivem. Hmoty je vždy více, takže vám vyjde ještě na nějakou malou formičku...





Ať vám chutná!

♥ Jana 

4 komentáře:

  1. A v kolik, že se podává večeře?:-D
    Tiše závidím tu domácí zeleninu, po té co mi několik sezon vše před sklizní zplesnivělo, téměř nic nepěstuji:-(

    OdpovědětVymazat
  2. Ta zelenina vypadá úžasně, Jani. Vaječnou tlačenku taky dělám, ale bez masoxu, šunky a skoro i bez majonézy (dávám bílý jogurt a asi 2 lžíce majonézy), na chuti to nic neubere.
    Moc zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
  3. Jani, diky za skvele recepty...vyzeraju jednoducho a urcite chutia skvelo :), odkladam si ich medzi svoje receptiky, pa, Zuzana

    OdpovědětVymazat
  4. Vaječnou tlačenku znám.... a zeleninu mám radši v syrovém stavu:-)))
    Ajka

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...