neděle 18. listopadu 2012

Tvarohová štola

Čas neúprosně utíká, užívám si podzimních dnů, ale adventní čas tu bude co by dup :) Dva podvečery jsem věnovala loupání ořechů - na vánoční pečení jsem tedy už připravená :) A protože jsem dostala chuť na vánočku, ale na tu je ještě čas , tak jsem se pustila do lehčí a rychlejší varianty - do vánoční tvarohové štoly.



Poprvé jsem ji vyzkoušela před dvěma roky a měla u nás úspěch. Dokonce ji začala péct i moje maminka, která je vynikající pekařka! Mám uloženo několik receptů, ale tento peču nejčastěji...

POSTUP :
- 40 dkg hladké mouky
- 15 dkg rozpuštěné Hery
- 12,5 dkg cukru krupice ( nebo mletý)
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 1 tvaroh ve vaničce (250g)
- 2 celá vejce
- 1 vanilkový cukr
- rozinky, kandované ovoce, nasekané ořechy
Mouku smícháme s práškem do pečiva, prosejeme, přidáme cukr, vanilkový cukr, rozpuštěný tuk, vejce a nakonec tvaroh. Vše dobře propracujeme. Pokud je těsto řidší, přidávám polohrubou mouku. Do těsta zapracujeme rozinky a další přísady, které máte rádi. Dávka je na jednu velkou nebo dvě malé štoly. Já peču vždy velkou.
Vyválíme placku, z které vytvarujeme štolu...viz foto.


Pečeme na pečícím papíře - 200 st./ 10 minut a potom na 185 st./ 20-25 minut.
Po upečení ihned potřeme rozpuštěným máslem , do kterého dávám trochu rumu :) a hoooodně zasypeme moučkovým cukrem. Cukr s máslem zaschne a vytvoří se krásná cukrová krusta.




Štola je výborná, vláčná a neokorá !





Po večerech nezahálím...zkusila  jsem si uháčkovat hvězdičku, mám s ní své plány, tak snad je v brzké době uskutečním!


Zdraví vás

♥ Jana 

19 komentářů:

  1. Teda Jani, vypadá báječně sbíhají se mi sliny, díky za recept určitě vyzkouším.
    Hvězdička je nádherná, jsem zvědavá, jak ji dotvoříš.
    Hezkou neděli Martina

    OdpovědětVymazat
  2. Štola vypadá luxusně, určitě o vánocích vyzkouším. Děkuji za recept. Šárka

    OdpovědětVymazat
  3. Janinko, i u nás se dnes mluvilo o vánočce :o) Ta má ještě čas, takže tvoje štola bude to pravé, vypadá úžasně!
    A hvězdička taky, těším se na její finále!
    Měj se moc hezky, Helena

    OdpovědětVymazat
  4. Jani, štola vyzerá úžasne. Ešte som ju nikdy nerobila. Tiež robievam vianočku. Takže vďaka za recept, hneď ho vyskúšam. Hviezdička je krásna, nemáš náhodou k nej popis? Andrea

    OdpovědětVymazat
  5. Jani ta vypadá luxusně chutně :o)Děkuju moc za návod a hvězdička se povedla :o) Martina

    OdpovědětVymazat
  6. Janičko,
    děkuji ti za recept na "štolu", vypadá nádherně, ale asi si jí upeču jen pro sebe, u nás rozinky a kandované ovoce nikdo, narozdíl ode mě, nejí ..... aspoň mi víc zbyde ...... hvězdička je nádherná, moc se ti povedla, už se moc těším na to, co z ní vytvoříš .....Marki

    OdpovědětVymazat
  7. Janičko vypadá skvěle a voní až sem!!!!!

    OdpovědětVymazat
  8. Jani, receptik vypada bajecne, rada si jej ukladam. A hnezdicka je moc hezky, jsem zvedava na zaverecny produkt. Mej prima tyden, Katerina

    OdpovědětVymazat
  9. Jani,
    mňam a hvězdice krásná už nyní :-)
    Krásný tvořivý čas!

    OdpovědětVymazat
  10. Příliš labužnický recept, proto rychle opouštím Tvůj blog. Jsi neodolatelná pokušitelka, mého labužnického jazýčku:-D

    OdpovědětVymazat
  11. Tisknu a doufám, že i brzy vyzkouším .-) štoly miluju :-)) a tato vypadá opravdu výtečně :-)) Děkuji za receptík*** a přeji krásné a pohodév dny

    OdpovědětVymazat
  12. Jani zdravím, máš u mě pozvánku do další hry, tak se koukni.

    OdpovědětVymazat
  13. Zapomněla jsem připsat blog http://klubicka-pro-radost.blog.cz/

    OdpovědětVymazat
  14. Ahoj Jani, štola vypadá výborně. Zase další recept hodný vyzkoušení. Hvězdička se Ti moc povedla. Hezky vypadá i to, na čem je položená. Červená káro pro mě k Vánocům patří. I u mě máš štafetový kolík. Když budeš mít chuť, tak nakoukni.
    Jana

    OdpovědětVymazat
  15. Jani, priznám sa štólu som ešte nepiekla. Tvoj recept vyzerá lákavo asi ho na vianoce vyskúšam.
    Pá Jana

    OdpovědětVymazat
  16. Jani, prosím jak dlouho tuto štólu dopředu péci, abych si na ni mohla pochutnat i na Štědrý den? Klasická štóla se peče i měsíc dopředu, ale jak je tomu u této štóly? děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tato štola se konzumuje hned po vychladnutí :) Žádné čekání :))))

      Vymazat
  17. Jani, kolik gr ma ten tvaroh (1/4 a nebo 1/2 kg) ? Dekuji za rychlou odpoved. Mej krasny den, Katerina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kati, je to 250 g :)Moc Tě zdravím do Švýcar!!!

      Vymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...