Čas neúprosně utíká, užívám si podzimních dnů, ale adventní čas tu bude co by dup :) Dva podvečery jsem věnovala loupání ořechů - na vánoční pečení jsem tedy už připravená :) A protože jsem dostala chuť na vánočku, ale na tu je ještě čas , tak jsem se pustila do lehčí a rychlejší varianty - do vánoční tvarohové štoly.
Poprvé jsem ji vyzkoušela před dvěma roky a měla u nás úspěch. Dokonce ji začala péct i moje maminka, která je vynikající pekařka! Mám uloženo několik receptů, ale tento peču nejčastěji...
POSTUP :
- 40 dkg hladké mouky
- 15 dkg rozpuštěné Hery
- 12,5 dkg cukru krupice ( nebo mletý)
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 1 tvaroh ve vaničce (250g)
- 2 celá vejce
- 1 vanilkový cukr
- rozinky, kandované ovoce, nasekané ořechy
Mouku smícháme s práškem do pečiva, prosejeme, přidáme cukr, vanilkový cukr, rozpuštěný tuk, vejce a nakonec tvaroh. Vše dobře propracujeme. Pokud je těsto řidší, přidávám polohrubou mouku. Do těsta zapracujeme rozinky a další přísady, které máte rádi. Dávka je na jednu velkou nebo dvě malé štoly. Já peču vždy velkou.
Vyválíme placku, z které vytvarujeme štolu...viz foto.
Pečeme na pečícím papíře - 200 st./ 10 minut a potom na 185 st./ 20-25 minut.
Po upečení ihned potřeme rozpuštěným máslem , do kterého dávám trochu rumu :) a hoooodně zasypeme moučkovým cukrem. Cukr s máslem zaschne a vytvoří se krásná cukrová krusta.
Štola je výborná, vláčná a neokorá !
Po večerech nezahálím...zkusila jsem si uháčkovat hvězdičku, mám s ní své plány, tak snad je v brzké době uskutečním!
Zdraví vás
♥ Jana ♥
♥ Jana ♥
Teda Jani, vypadá báječně sbíhají se mi sliny, díky za recept určitě vyzkouším.
OdpovědětVymazatHvězdička je nádherná, jsem zvědavá, jak ji dotvoříš.
Hezkou neděli Martina
Štola vypadá luxusně, určitě o vánocích vyzkouším. Děkuji za recept. Šárka
OdpovědětVymazatJaninko, i u nás se dnes mluvilo o vánočce :o) Ta má ještě čas, takže tvoje štola bude to pravé, vypadá úžasně!
OdpovědětVymazatA hvězdička taky, těším se na její finále!
Měj se moc hezky, Helena
Jani, štola vyzerá úžasne. Ešte som ju nikdy nerobila. Tiež robievam vianočku. Takže vďaka za recept, hneď ho vyskúšam. Hviezdička je krásna, nemáš náhodou k nej popis? Andrea
OdpovědětVymazatJani ta vypadá luxusně chutně :o)Děkuju moc za návod a hvězdička se povedla :o) Martina
OdpovědětVymazatJaničko,
OdpovědětVymazatděkuji ti za recept na "štolu", vypadá nádherně, ale asi si jí upeču jen pro sebe, u nás rozinky a kandované ovoce nikdo, narozdíl ode mě, nejí ..... aspoň mi víc zbyde ...... hvězdička je nádherná, moc se ti povedla, už se moc těším na to, co z ní vytvoříš .....Marki
Janičko vypadá skvěle a voní až sem!!!!!
OdpovědětVymazatJani, receptik vypada bajecne, rada si jej ukladam. A hnezdicka je moc hezky, jsem zvedava na zaverecny produkt. Mej prima tyden, Katerina
OdpovědětVymazatJani,
OdpovědětVymazatmňam a hvězdice krásná už nyní :-)
Krásný tvořivý čas!
Příliš labužnický recept, proto rychle opouštím Tvůj blog. Jsi neodolatelná pokušitelka, mého labužnického jazýčku:-D
OdpovědětVymazatTisknu a doufám, že i brzy vyzkouším .-) štoly miluju :-)) a tato vypadá opravdu výtečně :-)) Děkuji za receptík*** a přeji krásné a pohodév dny
OdpovědětVymazatJani zdravím, máš u mě pozvánku do další hry, tak se koukni.
OdpovědětVymazatZapomněla jsem připsat blog http://klubicka-pro-radost.blog.cz/
OdpovědětVymazatAhoj Jani, štola vypadá výborně. Zase další recept hodný vyzkoušení. Hvězdička se Ti moc povedla. Hezky vypadá i to, na čem je položená. Červená káro pro mě k Vánocům patří. I u mě máš štafetový kolík. Když budeš mít chuť, tak nakoukni.
OdpovědětVymazatJana
Jani, priznám sa štólu som ešte nepiekla. Tvoj recept vyzerá lákavo asi ho na vianoce vyskúšam.
OdpovědětVymazatPá Jana
Jani, prosím jak dlouho tuto štólu dopředu péci, abych si na ni mohla pochutnat i na Štědrý den? Klasická štóla se peče i měsíc dopředu, ale jak je tomu u této štóly? děkuji
OdpovědětVymazatTato štola se konzumuje hned po vychladnutí :) Žádné čekání :))))
VymazatJani, kolik gr ma ten tvaroh (1/4 a nebo 1/2 kg) ? Dekuji za rychlou odpoved. Mej krasny den, Katerina
OdpovědětVymazatKati, je to 250 g :)Moc Tě zdravím do Švýcar!!!
Vymazat